Heerlijke herfstwandeling in Algund
Al vroeg in de herfst nodigt Algund met zijn milde temperaturen en veel zonneschijn je uit voor verschillende ontdekkingstochten en culinaire hoogstandjes in de frisse lucht. Wat dacht je van een wandeling over de Algund Waalweg in combinatie met Törggelen bij het Schnalshuberhof?
Onderweg op zonnige hellingen
Goed beschermd tegen harde wind en koude luchtstromen door de Gruppo di Tessa in het noorden en de Ortles Alpen in het westen, heeft het klimaat in Algund bij Merano een mediterraan karakter. Daarom is het wandelseizoen hier bijzonder lang.
In het bekken van Merano en in het Val Venosta, waar weinig neerslag valt, hebben boeren lang geleden irrigatiekanalen aangelegd voor weiden, akkers en tuinen. Langs de kanalen werden geschikte paden aangelegd voor controle en onderhoud. Rond 1900 waren er ongeveer 1.000 zogenaamde Waale in Zuid-Tirol.
Op de Algund Waalweg loop je door wijngaarden en boomgaarden - inclusief fantastische uitzichten. Het pad loopt vanaf de Töllgrabenbrug zonder noemenswaardige hoogteverschillen via Oberplars en Mitterplars naar het dorp Dorf en verder naar Gratsch. Na dit bijna 5 km lange stuk kun je verder wandelen via de Tappeinerweg naar het centrum van Merano of terug naar Algund.
Herfsttraditie in Zuid-Tirol
Oktober en november zijn ideale maanden voor een wandeling langs de Algund Waalweg: ten eerste straalt de natuur in warm, goudkleurig licht en ten tweede kun je genieten van Törggelen bij de oorsprong op het Schnalshuberhof in Oberplars.
De biologische boerderij met wijnbar en boerderijwinkel ligt op slechts ongeveer 100 m van de Algund Waalweg en is ook een bezoek waard, maar geroosterde kastanjes (Keschtn) en nieuwe wijn (Nuier) worden alleen geserveerd van begin oktober tot eind november.
Törggelen am Ursprung is een initiatief van het merk Roter Hahn dat de populaire Törggelen terugbrengt naar zijn wortels.
Alle deelnemende Buschenschänken worden geleid door strenge kwaliteitscriteria en serveren onder andere authentieke landelijke gerechten, kastanjes uit Zuid-Tirol en uitsluitend wijn van eigen boerderij.
Je herkent een open Buschenschank aan de samengebonden takken (Buschen) boven de ingang. Op de boerderijen die deelnemen aan Törggelen at the origin is deze bundel versierd met een rood lint.
Proeven van de oogst
Op zaterdag 7 oktober ontsteken alle deelnemende Buschenschank-boerderijen om 18.00 uur het Keschtn-vuur, waarmee het Törggele-seizoen 2023 wordt geopend. Op deze dag werd er ook een rondleiding aangeboden in het monumentale Schnalshuberhof met zijn rustieke salons. Of het nu gaat om de Keschtnfeuer of de Törggelen - je kunt niet zomaar spontaan binnenlopen, je moet van tevoren reserveren.
Maar dan kun je wel genieten van de heerlijke Schlutzer, knoedels, worst en andere gerechten die traditioneel bij Törggelen worden geserveerd. En een glas wijn of appelsap gaat er goed bij. Wil je iets heel bijzonders proeven? Christian Pinggera verbouwt ook de nu zeldzame autochtone witte wijnsoort Fraueler op zijn boerderij Schnalshuberhof.