Anterivo alternatief voor koffie
Nog nooit gehoord van koffieteelt in Zuid-Tirol? Geen wonder - het klimaat in Zuid-Tirol mag dan mild zijn, het is niet geschikt voor de teelt van "echte" koffie (cafeïne). Maar wat wel groeit in Anterivo in het zuiden van Zuid-Tirol (en nergens anders) is de lupinesoort met de mooie botanische naam Lupinus pilosus Murr. De zaden van deze blauwbloemige bloem worden gebruikt om Altreier koffie of (in het dialect) Voltruier koffie te maken, een lokale specialiteit en een heerlijke koffiesurrogaat.
Echte vrouwenkracht
Vroeger was "echte" bonenkoffie een luxe die niet iedereen zich kon veroorloven. Om toch van een koffieachtige drank te kunnen genieten, werd een goedkopere koffiesurrogaat gemaakt van lokale planten zoals gerst, cichorei, vijgen of zelfs lupine. Sinds het einde van de 19e eeuw worden er lupinen geteeld in Anterivo, in het hart van het natuurpark Monte Corno, en ze gedijen hier bijzonder goed. Lupinus pilosus Murr was bijna weer uit Anterivo verdwenen. Gelukkig is dit niet gebeurd en dit is vooral te danken aan twee vrouwen: de agronome Andrea Heistinger en de boerin Theresia Werth. Tijdens haar proefschrift in 1999 kwam Andrea Heistinger in contact met de oudere boerin Theresia Werth, die nog de laatste zaden van de bedreigde lupinesoort bezat. De agronoom startte een project en de Anterivo Lupinetelersvereniging werd opgericht, die nog steeds erg actief is.
Lupinus pilosus Murr wordt gezaaid aan het einde van de winter, rond half maart. De planten kunnen tot 120 cm hoog worden. Ze houden van zanderige en goed doorlatende grond. Met hun blauwe bloeiwijzen en zilverachtige, vingervormige bladeren zijn ze een prachtig zicht. Lupinen behoren tot de familie van de peulvruchten. De langwerpige bruine peulen met fijne dons bevatten elk 2 tot 4 zaden.
Zodra de eerste zaden rijp zijn (vanaf eind augustus), worden ze geoogst en gedroogd. Daarna worden ze geroosterd en gemalen - net als "echte" koffie. Het gemalen poeder wordt aangelengd met heet water en het heerlijke koffiealternatief is klaar. Het bevat geen cafeïne, maar is rijk aan proteïne en belangrijke vetzuren (omega 3 en omega 6) en ruikt heerlijk naar hazelnoot.
De zaden van de lupine worden niet alleen gebruikt om koffievervangers te maken, maar ook in chocolade, bier en schnaps. De blauwe bloesems verfijnen thee en kaas. Koks in de regio brengen ook de aromatische smaak van de lokale lupinesoorten naar voren in verschillende gerechten. Op de pompoenboerderij in Guggal kun je bijvoorbeeld genieten van een dessertvariatie met Anterivo koffie.
Heb je de smaak te pakken en wil je weten hoe dit koffiealternatief smaakt? Je kunt de producten gemaakt met de speciale lupine kopen in het Altreier filiaal van de Famiglia Cooperativa Cavalese of bestellen via e-mail op info@altreierkaffee.it. Sinds december 2022 is de Anterivo Lupine ook een van de Presìdi Slow Food Italia!