Fijnproevers tip: Törggelen in Zuid-Tirol
Echt Törggelen is meer dan een stevige maaltijd in een herberg! Klassiek Törggelen in Zuid-Tirol in de herfst combineert een ontspannen wandeling met een bezoek aan een wijnboer of een typische herberg.

The traditional "Törggelen" with chestnuts and new wine is becoming increasingly famous.
Printemps / Fotolia.com
Roasted chestnuts and sweet grape juice are popular with both kids and adults.
Stefano Scatà - Suedtirol Marketing GmbH
A centuries-old South Tyrolean tradition
Tourismusverein SchennaIn de herfst is het Törggelen in Zuid-Tirol en de voorpret is meestal al lang van tevoren groot. Samen met de aspergetijd in het voorjaar is de herfst immers het fijnproeversseizoen bij uitstek. Zodra de kastanjes uit hun stekelige schalen breken, stoken de boeren hun houtovens op en roosteren ze de "Keschtn" boven een open vuur tot de schil roetzwart is en de binnenkant heerlijk zacht.
Oorsprong van Törggelen
Het gebruik van Törggelen is nu wijdverspreid. De oorsprong is echter veel minder bekend: de wijnboeren verhuisden de wijnproeverijen die vroeger in de muffe kelder plaatsvonden waarschijnlijk naar de gezellige woonkamer. Met de deelname van buren en familieleden werd de proeverij naarmate de uren verstreken een gezellig samenzijn, waarbij alles wat de kelder en voorraadkamer te bieden hadden werd opgediend. Overigens is de naam van deze traditie afgeleid van"Torggel", de druivenpers in de wijnperskamer.
De geur van geroosterde kastanjes doet niet alleen fijnproevers watertanden, vooral als je weet dat de kastanjes vergezeld gaan van de nieuwe wijn van het jaar - maar ook van verse appels en druiven, stevige soepen en allerlei andere regionale lekkernijen.
Törggele tips
In de beste Törggele-restaurants in het Eisacktal, in het zuiden van Zuid-Tirol en rond Merano is het originele Törggelen thuis: echt, heel gezellig en echt Zuid-Tirools. Daarom hebben we hier een aantal van de mooiste Törggelen-wandelingen met omwegen naar echte Törggelen-gastheren voor je op een rijtje gezet. Als je Törggelen op de traditionele manier wilt doen, laat je de auto thuis en maak je een ontspannen wandeling naar de Buschenschank.
Door het Höllental naar de boerderij Gummererhof
- Startpunt: centrum van Tramin
- Duur van de wandeling: ca. 1 uur
Het startpunt van deze Törggele wandeling is Tramin, het wereldberoemde wijndorp in het Zuid-Tiroler laagland. Hoe griezelig het pad door het Höllental ook mag klinken, het is in feite heel schilderachtig: je loopt over het Kirchsteigpad van Tramin naar de kerk van San Giacomo in Kastellaz en dan langs de beek Höllenbach en langs kasteel Rechenthal bergopwaarts door de wijngaarden. Volg bij de weg het pad rechts naar de Gummererhof, een typische wijnboerderij met twee mooie oude salons en een gedeeltelijk overdekt terras.
Naar Gasthof Huber in Pardell
- Vertrekpunt: centrum van Klausen
- Duur van de wandeling: ca. 1 uur
In dit geval moet je je stevige Törggele-maaltijd echt verdienen. Maar de ietwat zware wandeling omhoog vanuit het mooie historische centrum van Klausen is in twee opzichten de moeite waard: vanwege het majestueus gelegen klooster Säben, waar je langs komt, en vanwege Gasthof Huber in Pardell, dat een van de populairste Törggele-restaurants in het Eisacktal is. Je begint in het centrum van Klausen, vanwaar je de Säbener beklimming, langs het privékasteel Bronzolo en verder naar het klooster wandelt. Dan volg je wandelpad 1 naar links en ga je verder naar de wijk Pardell.
Door de burchtregio Eppan naar de Wieser herberg
- Startpunt: centrum van S. Paolo
- Duur van de wandeling: ca. 3 uur
Een iets langere wandeling brengt je van S. Paolo in de gemeente Eppan naar het afgelegen Gasthof Wieser bij Perdonig. De route is echter zeker de moeite waard, want hij voert door een heerlijk romantisch landschap vol wijngaarden en beroemde kastelen. Wandelroute nr. 9 begint in S. Paolo en gaat in de richting van Missian langs het adellijke kasteel Korb, waar een traditioneel luxehotel is gevestigd, en langs de ruïnes van kasteel Boymont. De route gaat verder naar kasteel Hocheppan en de krijttoren, dan door de Hocheppan vallei, door het bos naar Perdonig en naar Gasthof Wieser, een prachtig gelegen voormalige boerderij met een grote tuin en een rustieke salon.
Roter Hahn: Törggelen in landelijke traditie
Törggelen is een integraal onderdeel van de Zuid-Tiroolse herfstcultuur - en in de landelijke tavernes van Roter Hahn wordt deze traditie op een bijzonder authentieke manier beleefd. In gezellige salons of onder oude wijnstokken kunnen gasten genieten van hartige specialiteiten zoals "Surfleisch", kool en kastanjes, begeleid door jonge wijnen uit eigen productie.
Hier staat echt genieten centraal: alle gerechten worden bereid met regionale ingrediënten en traditionele recepten. Törggelen op een boerderij van Roter-Hahn combineert culinaire hoogtepunten met gezellig samenzijn en is een perfecte gelegenheid om de Zuid-Tiroolse herfst met al zijn smaken te beleven.
