Kastanjes uit Zuid-Tirol
In Zuid-Tirol horen kastanjes net zo bij de herfst als de kleurrijke bossen, de nieuwe wijn en de gezellige salons.
De vruchten van de beukenboom, die in grote delen van het land te vinden zijn, vormen het hoofdingrediënt van Törggelen. Bovendien verwarmen ze de hele herfst koude handen in de papieren zak tijdens een wandeling door de stad en smaken ze zowel hier als daar gewoon heerlijk - het beste geroosterd natuurlijk.
Elk jaar wachten kinderen in Zuid-Tirol nauwelijks tot de kastanjebomen in de stadscentra en in de bossen hun stekelige vruchten laten vallen. Met de paardenkastanjes maken ze schaapjes, koeien en herders en spelen ze boerderij. Ze geven meestal veel meer de voorkeur aan de oneetbare familieleden van de tamme kastanjes dan aan de "echte Keschtn" - die zijn er alleen om op te eten. Als volwassenen zijn de dingen natuurlijk een beetje anders. In september kun je je al verheugen op zwart geroosterde kastanjes, goede nieuwe wijn en gezellige uurtjes bij de Törggelen.
Overigens zijn kastanjes in Zuid-Tirol niet alleen in geroosterde vorm verkrijgbaar. De caloriearme bruine vrucht wordt ook gebruikt als vulling voor zoete donuts of chocolade kastanjeharten, als ingrediënt voor mousse, roomsoep of cake. De kastanje smaakt altijd goed, dat is zeker - kijk zelf maar!