Schlutzkrapfen
Een fantastisch gerecht en een onvergelijkbare smaakervaring!
Een van de populairste delicatessen uit Zuid-Tirol is zonder twijfel de zogenaamde Schlutzkrapfen met spinazie en kwarkvulling, verfijnd met bruine boter en bieslook.
Fijnproevers vinden dit gerecht in bijna alle restaurants in het Pustertal en Zuid-Tirol. Vooral kinderen zijn er enthousiast over, na een uitgebreide dag skiën, wandelen of fietsen.
Moeders en oma's in Zuid-Tirol bereiden graag Schlutzkrapfen samen met hun kinderen en familie. Een smakelijke variant zijn Schlutzkrapfen met aardappelvulling. De aardappelen worden door een pers gehaald en op smaak gebracht met boter en prei.

In addition to the classic filling with spinach and ricotta, there are variants with potato and nettle filling too.
IDM Südtirol- Frieder Blickle
A traditional dish from Pustertal, that is popular in the entire region of South Tyrol
IDM Südtirol - Andreas Mierswa
South Tyrolean specialities: spinach ravioli with melted butter and dumplings!
Berggasthaus Plörr
Schlutzkrapfen with spinach and curd cheese – a traditional dish loved by both kids and adults.
Internet Consulting - Isabel GräberRecept voor 4 personen
Ingrediënten:
Pastadeeg:
- 150 g roggemeel
- 100 g tarwebloem
- 1 ei
- 50-60 ml lauw water
- 1 el olie
- zout
Vulling:
- 150 g gekookte spinaziebladeren (ca. 300 g verse spinazie).
- 50 g uien, fijngesneden
- 1/2 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 el boter
- 100 g kwark
- 1 el Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 snufje nootmuskaat, geraspt
- Peper, geraspt
- Zout
Om te serveren:
- Parmezaanse kaas, geraspt,
- boter, gesmolten
- Bieslook, fijngehakt
Bereiding:
Meng de twee soorten bloem goed, hoop op het werkvlak en druk een diepe put in het midden. Meng de eieren met warm water en olie en voeg samen met het zout toe aan het kuiltje. Werk alles tot een stevig, glad deeg. Laat de deegbal ongeveer 30 minuten rusten, afgedekt met een keukendoek.
Snijd ondertussen de gekookte en goed uitgeknepen spinazieblaadjes fijn. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de knoflook en ui. Bak ook de spinazie kort mee en voeg dan de kwark en Parmezaan toe. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Rol het deeg dun uit, steek er met een koekjessnijder ronde blaadjes uit (ca. 7 cm doorsnede). Leg wat vulling in het midden, bestrijk de rand van het deegblad met water. Vouw het blad tot een halve maan en druk de randen goed op elkaar. Kook de Schlutzkrapfen 3-4 minuten in gezouten water. Haal ze eruit en laat ze uitlekken. Leg ze op een bord en serveer ze met gesmolten boter, geraspte Parmezaanse kaas en fijngesneden bieslook.