Mousserend plezier uit Zuid-Tirol
Of het nu gaat om kerstvieringen, nieuwjaarsborrels of kleine bijeenkomsten: niet alleen goed gezelschap zorgt voor een goed humeur, maar ook lekker eten en zorgvuldig geselecteerde drankjes om op te proosten. Naast de beroemde Franse champagnes bieden bekende wijngaarden en wijnhuizen in Zuid-Tirol uitstekende mousserende wijnen en witte en rode wijnen.
De geschiedenis van Zuid-Tirolse mousserende wijn
De eerste Zuid-Tiroolse mousserende wijn werd al in 1902 gemaakt van rieslingdruiven door de Überetscher Champagnerkellerei in Eppan. Door de annexatie van Zuid-Tirol aan Italië kwam de productie van mousserende wijn echter tot stilstand. Pas aan het begin van de jaren 60, na een lange pauze, waagden ambitieuze keldermeesters zich weer aan de productie van deze frisse en sprankelende drank. In 1990 verenigden de Zuid-Tiroolse producenten zich in de Vereniging van Zuid-Tiroolse Mousserende Wijnproducenten. Momenteel zijn 10 producenten uit Zuid-Tirol lid.
Druiven met karakter
Steile , zonovergoten hellingen tussen het Alpengebergte en de mediterrane valleibodems en sterke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zorgen voor het ideale klimaat voor de kostbare Zuid-Tiroolse druiven. De wijnstokken groeien op hoge, alpiene locaties tussen 500 en meer dan 1.000 meter boven zeeniveau en op minerale, warme rotsachtige bodems. Dit terroir biedt de beste voorwaarden voor een delicate zuurgraad, veelzijdige smaken en uitzonderlijk drinkplezier. Erworden alleen druiven van gecontroleerde herkomst (DOC) van de basiswijnvariëteiten Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Noir gebruikt. Ze worden ook iets vroeger geoogst dan druiven voor de wijnproductie om een optimale balans tussen fruitzoetheid en zuurgraad te bereiken.
Fijnste perlage
Naast de eersteklas druiven spelen ook de productiemethode en het lange rijpingsproces een doorslaggevende rol in de kwaliteit van Zuid-Tirol mousserende wijn.
De producenten van Zuid-Tirol gebruiken de klassieke methode om mousserende wijn te laten rijpen. Dit houdt een tweede, uitgebreide gisting op fles in. De flessen worden meerdere keren per week gekeerd en de gist wordt verwijderd door de hals van de fles te bevriezen. Suiker en gist worden voorzichtig omgezet in alcohol en koolzuurgas. Daarom bevatten Zuid-Tirol mousserende wijnen alleen natuurlijk koolzuurgas. Denatuurlijke rijpingstijd van wijn tot mousserende wijn varieertvan 15 maanden tot meerdere jaren (meestal 2 of 3) totdat de frisse smaken en fijne fruitzuren van de druiven zijn omgezet in soepele Zuid-Tiroler mousserende wijnparels.
Een speciale fles
Elk jaar combineren de leden van de Zuid-Tirol Sparkling Wine Association 100 liter van hun basismousserende wijn tot een cuvée om een beperkte oplage van 200 dubbele magnumflessen op de markt te brengen. De verschillende karakters van de wijnen vermengen zich harmonieus tot een spannende symfonie van smaken.
De producenten van mousserende wijn
Tot de bekende mousserende wijnkelders die zich hebben toegelegd op mousserende wijnen behoren tot nu toe 10 producenten:
- Arunda Sektkellerei in Meltina
- Wijnhuis Kettmair in Kaltern
- Wijnhuis Kurtatsch
- Wijnmakerij Merano
- Praeclarus - Wijnmakerij S. Paolo
- Braunbach mousserende wijn en wijnkelders in Terlano
- Lorenz Martini mousserende wijnkelders in Cornaiano
- Wijnhuis Haderburg in Salorno
- Wijnhuis Kaltern
- Wijnhuis Val di Vizze in Montagna
Dus als je nog nooit van Zuid-Tirolse mousserende wijn hebt gehoord, hopen we dat we je nieuwsgierigheid hebben gewekt. Niets staat je in de weg om deze heerlijke bubbels te proeven met Kerstmis, Oud & Nieuw of andere speciale gelegenheden. Op de website van de vereniging vind je een gedetailleerd portret van alle producenten met contactgegevens en een link naar de respectieve online shop.