Vlierbes - zomergevoel in Zuid-Tirol
Er is de meteorologische start van de zomer op 1 juni en de kalenderstart van de zomer met de zomerzonnewende. En dan is er nog onze persoonlijke start van de zomer: voor ons begint de zomer wanneer de lucht gevuld is met de aromatische geur van vlierbloesems.
In het Pustertal staat de maand juni in het teken van deze geurige geneeskrachtige plant. In bloei betovert de vlierstruik met heerlijk geurende bloemschermen: Deze bloemschermen, waarvan de correcte botanische naam "paraplupluimen" is, bestaan uit vele kleine witte tot lichtgele bloemsterren. De vruchten van de vlierbessenstruik zijn ook een blikvanger: derijpe vlierbessen glinsteren zwartpaars in de herfst.
Door de onmiskenbare geurvan de bloemschermen is de vlierbessenstruik - ook wel vlierbessenstruik genoemd - gemakkelijk te onderscheiden van andere witbloeiende struiken. Daarom kun je de vlierbloesems gemakkelijk zelf verzamelen en er een heerlijke siroop van maken. Het is echter beter om de vlierbessenstruiken aan de kant van drukke wegen links te laten liggen; in Zuid-Tirol zijn er volop vlierbessenstruiken op natuurlijke plaatsen tot op een hoogte van ongeveer 1.500 meter.
Recept voor vlierbessen(bloesem)siroop
Ingrediënten:
- 50 vlierbloesems
- 2,5 kg suiker
- 3 biologische citroenen
- 2 biologische sinaasappels
- 2 liter water
Een paar belangrijke tips:
Het is het beste om de vlierbloesems op een zonnige ochtend te verzamelen, want dan hebben ze de meest intense smaak. Verwerk de bloemen direct na het verzamelen en schud ze alleen uit om eventuele insecten te verwijderen, maar was ze niet. Anders spoelt het stuifmeel weg en daarmee ook een deel van de typische smaak. Verwijder de dikke bloemstengels, want die hebben een bittere smaak.
Bereiding
Doe de bloemen in een grote pot of andere geschikte bak. Was de biologische sinaasappels en een biologische citroen, snijd ze in dunne plakjes en voeg toe aan de bloemen. Breng het water, de suiker en het sap van 2 biologische citroenen aan de kook in een tweede pan. Los de suiker onder voortdurend roeren volledig op in het water. Laat het suikerwater afkoelen en giet het dan over de bloemen en citrusschijfjes. Roer één keer, dek de pan af en zet in de koelkast of op een koele plek. Roer één keer per dag.
Giet de siroopna 2-3 dagen door een fijne zeef en breng kort aan de kook. Giet de hete siroop in vooraf gesteriliseerde flessen en verzegel ze. Gebruik bij voorkeur niet te grote flessen (250 ml of 500 ml). De vlierbloesemsiroop is ongeveer 1 jaar houd baar, waarbij geopende flessen in de koelkast bewaard moeten worden en binnen een paar dagen geconsumeerd moeten worden.
Veel recepten voor vlierbloesemsiroop bevatten citroenzuur als ingrediënt. Wij gebruiken in plaats daarvan citroensap omdat dat natuurlijker is en, naar onze mening, de siroop een betere smaak geeft.
Wat is de beste manier om van vlierbloesemsiroop te genieten?
Vlierbloesemsiroop, verdund met plat of bruisend water, is een geweldige dorstlesser voor jong en oud. Hugo is daarentegen voorbehouden aan volwassenen. Barman Roland Gruber van Naturns wordt beschouwd als de uitvinder van dit populaire aperitief. Prosecco, vlierbloesemsiroop, muntblaadjes, een schijfje citroen, ijsblokjes en een beetje mineraalwater naar smaak zorgen voor een verfrissend zomerdrankje. Je vindt dit hippe drankje nu (bijna) overal, zowel in elegante bars in de stad als in gezellige hutten hoog op de berg: je kunt jezelf dus niet alleen na een shoppingtrip trakteren op een glaasje Hugo, maar ook na een wandeling.
Maar we verzamelen de witte bloemen niet alleen voor de siroop. We drogen er ook een paar en maken er thee van tegen koortsige verkoudheid. Vlierbloesemthee smaakt niet alleen goed, maar werkt ook vochtafdrijvend en is, net als lindebloesemthee, een populair huismiddeltje tegen griepachtige infecties.
In de herfst biedt de vlierbessenstruik zijn zwarte en paarse bessen, waar jam, sap of likeur van gemaakt kan worden. Vlierbessen bevatten waardevolle vitaminen en mineralen. Rauw zijn de bessen licht giftig, maar de gifstoffen worden vernietigd als ze worden verhit.
Ben je er niet aan toegekomen om vlierbloesems te plukken of heb je geen tijd om de siroop te bereiden? Geen probleem: in Zuid-Tirol is vlierbloesemsiroop het hele jaar door verkrijgbaar in veel winkels en supermarkten (ook online).