Alpenkaas bij de Starkenfeldhütte
De Rodengoer Alm is een van de mooiste almen van Zuid-Tirol. Op de Astjoch, het hoogste punt op 2.194 meter, kun je genieten van een prachtig panorama van 360 graden. De Starkenfeldhütte ligt slechts een korte wandeling en bijna 160 meter lager. Daar, in juni, maken we eerst een praatje met de huisbaas van de hut, Johannes, voordat melkboer Wolfgang ons een kijkje geeft in de kunst van het kaasmaken in de alpenmelkerij van de hut.
In tegenstelling tot ons zijn de koeien van de Starkenfeldhütte op de Rodengoer Alm niet echt geïnteresseerd in het weidse uitzicht op de omliggende bergen dat het zonnige hoogplateau biedt. Ze grazen en lopen in een rustig tempo vooruit, of ze liggen op de weide te herkauwen. We kijken een tijdje naar de vredige kudde en het zachte gerinkel van de koebellen samen met de langzame bewegingen van de grote dieren heeft iets kalmerends, bijna meditatiefs. De natuur en de rust zijn prachtig. Een week hier boven zou zeker geweldig zijn, maar we kunnen ons niet voorstellen dat we het grootste deel van het jaar op een hoogte van iets minder dan 2.000 meter zouden doorbrengen, zoals de eigenaar van de hut, Johannes von Klebelsberg.
De droom van het leven op de alm
Johannes runt de Starkenfeldhütte op 1.936 meter boven zeeniveau sinds april 2022. Hoewel hij al een tijdje droomde van een leven op de alm, was hij er niet zeker van of zijn tijd op de alm misschien een beetje te lang zou zijn. Het zomerseizoen duurt immers van begin mei tot half november en in de winter is de hut open van kerst tot carnaval. Maar Johannes weet nu dat zijn beslissing voor deze hut de juiste was.
Aan het einde van zijn eerste zomerseizoen op de Starkenfeldhütte keek hij uit naar het dal, maar na korte tijd verlangde hij weer naar het leven op de alpenweiden en kon hij nauwelijks wachten tot het winterseizoen begon. De jonge huttenbaas vindt het gewoon leuk om wandelaars, mountainbikers, skitoerers, sneeuwschoenwandelaars en langlaufers te ontvangen. De 6 jaar geleden nieuw geopende hut is ook een uitzonderlijk mooie plek: naast een gezellig restaurant en een groot terras zijn er kamers en suites voor overnachtende gasten en een seminarruimte met grote panoramische ramen.
Kaassommelier en melkboer
Wolfgang Köhl heeft altijd al een passie gehad voor zuivelproducten en kaas in het bijzonder. En ook al heeft hij nu zijn beroep van kaas gemaakt, hij houdt er nog steeds van in al zijn variaties - van grijze kaas met ui, azijn en olie tot Marende met alpenkaas en spek tot kaasknoedels met bergkaas. Toen hij in 2016 zijn opleiding tot melkboer afrondde, was hij al gecertificeerd kaassommelier en hij volgt nog steeds elk jaar verdiepende cursussen om op de hoogte te blijven en zijn vaardigheden te blijven ontwikkelen.
Als melkboer op de Starkenfeldhütte is Wolfgang van half juni tot begin september verantwoordelijk voor 17 koeien. De koeien van het robuuste grijze runderras worden twee keer per dag gemolken, om 5.30 uur en om 17.00 uur. Ze produceren ongeveer 15-18 liter melk per dag. Door de constante beweging in de wei produceren de koeien iets minder melk dan op stal, maar de aromatische kruiden geven de melk, yoghurt en kaas een bijzonder fijne smaak. Dat kunnen we bevestigen: De verschillende monsters smaken voortreffelijk.
Hoe wordt melk omgezet in kaas?
Wolfgang laat ons het proces zien van verse rauwe melk tot alpenkaas. De eerste stap is het zogenaamde stremmen van de melk: zuursel en stremsel worden aan de melk toegevoegd, waardoor het melkeiwit gaat stremmen. Wolfgang snijdt de gestremde massa in stukken met een kaasharp - zo wordt de wrongel gemaakt. Wolfgang roert en verhit deze massa om ongewenste ziektekiemen te doden. Nadat er tijdens dit proces meer wei is ontsnapt en de wrongel de juiste consistentie heeft bereikt, vult Wolfgang de kaas in vormen.
De volgende dag krijgt het jonge kaaswiel een bad in pekel. De kaas rijpt dan ongeveer 5 weken in de rijpingsruimte bij 12-15 graden Celsius. Tijdens de rijpingsperiode wordt de kaas dagelijks gekeerd en ingesmeerd met zout water en rijpingsculturen. Naast alpenkaas produceert Wolfgang ook zachte kaas en - vanaf eind juli - bergkaas . Dit jaar wil de Starkenfeldhütte ook voor het eerst deelnemen aan de Zuid-Tirol Alpine Cheese Tasting en de Alpine Cheese Olympics in Galtür.