Asperges smaken naar de lente
Asperges zijn een bijzondere seizoensdelicatesse: Als geen andere groente zijn asperges synoniem voor lichte en verfijnde lentegerechten. In Zuid-Tirol is het aspergeseizoen in 2025 op zijn hoogtepunt, nadat het eind maart is begonnen. Fijnproevers kunnen nog tot eind mei genieten van lokaal geteelde witte asperges. De speren met het malse uiteinde smaken niet alleen heerlijk, maar zijn ook gezond en caloriearm: ze bevatten veel vitaminen en mineralen en glutathion, een antioxidant die bijzonder belangrijk is voor de bescherming van de cellen in het menselijk lichaam.
De pieptest voor asperges
De asperges van Terlano met de merknaam Margarete zijn beroemd: ze gedijen bijzonder goed in het gebied van Terlano, Vilpiano en Settequerce dankzij de ideale grond en het gunstige klimaat. Asperges van topkwaliteit groeien echter ook in Castelbello-Ciardes in Val Venosta en enkele andere plaatsen in Zuid-Tirol.
Hoe verser de groente, hoe beter ze smaakt: verse asperges knarsen als je ze lichtjes tegen elkaar wrijft. Een Sauvignon uit de regio is de perfecte begeleider van fijne asperges: de witte wijnen uit Zuid-Tirol zijn al lang geen geheimtip meer onder wijnkenners en worden elk jaar bekroond met topnoteringen in internationaal gerenommeerde wijngidsen.
Wat een rommel
In Zuid-Tirol worden asperges traditioneel niet geserveerd met hollandaisesaus of béarnaisesaus, maar met de regionale specialiteit Bolzano-saus. We hebben lang gedacht dat de Bolzano-saus in Bolzano is uitgevonden, maar volgens een anekdote ligt de oorsprong van deze perfecte aspergesaus in Terlano.
Na de Eerste Wereldoorlog maakten de inwoners van Bolzano aspergereizen naar Terlano en bij het eten van asperges in de traditionele herberg Huber-Schwarz mengden ze de hardgekookte eieren op tafel met zout, peper, azijn, olie en bieslook. Dit zorgde voor een "puinhoop" op tafel. Begrijpelijkerwijs vond de waardin dit niet leuk. Dus bereidde ze in de keuken een saus van bovenstaande ingrediënten en serveerde die bij de asperges.
Perfect gebruik van restjes
Naar onze mening maakt een theelepel mosterd de Bolzano-saus perfect af, maar de vleessoep heeft dit niet per se nodig. De Bolzano-saus is ideaal om restjes paaseieren in te verwerken (hardgekookte paaseieren met een onbeschadigde schaal kunnen tot 4 weken in de koelkast worden bewaard). Je kunt er ook restjes paasham bij serveren - voor het geval je die na het paasweekend in de vriezer hebt opgeborgen omdat hij oververzadigd is en nog niet is gebruikt. Elke andere gekookte ham past ook goed bij asperges en Bolzano-saus.
Traditionele paasspecialiteiten
Pasen in Zuid-Tirol is een feest dat smaakt naar lente en levensvreugde. In het paasweekend worden gerechten geserveerd die zijn bereid volgens traditionele familierecepten en met seizoensgebonden ingrediënten zoals asperges.
Na het traditionele paaseieren zoeken , waarbij kinderen veel plezier beleven aan het ontdekken van kleurrijke hardgekookte eieren en zoete chocolade-eieren, komt de hele familie samen voor een gezellige lunch. De culinaire sterren zijn vaak witte asperges, vergezeld van paaseitjes en regionale specialiteiten zoals paasbrood en paasham.
Onze recepttip voor Pasen: aspergevlaai
Naast witte asperges speelt ook smakelijke kaas een belangrijke rol in onze aanbeveling voor een heerlijk aspergegerecht: de aspergevlaai met een hart van kaas is geen traditioneel Zuid-Tirools paasgerecht, maar je kunt dit elegante gerecht zonder veel moeite en met echte Zuid-Tiroolse kwaliteitsproducten bereiden. En de smaak van deze culinaire creatie zal je gasten gegarandeerd bekoren tijdens een gezellig paasdiner!
Kook de schoongemaakte asperges (500 g) in een pan met gezouten water en pureer ze vervolgens met verse room (200 ml), 2 eieren en een snufje nootmuskaat. Giet het mengsel in beboterde, hittebestendige vormpjes en leg in het midden een blokje kaas (bijvoorbeeld grijze kaas of alpenkaas). Na ongeveer 25 minuten in een bain-marie op het fornuis of in de oven op 200 graden kun je de aspergevlaai serveren met een flinke lepel Bolzano-saus en - als je wilt - met kleine knapperige blokjes spek.
We wensen je een vredig en vrolijk Pasen en kijken ernaar uit om de magische en aangename Zuid-Tiroler lente te ontdekken tussen bloeiende appelbomen en besneeuwde bergtoppen.