Witte wijnen uit Zuid-Tirol
Witte druivensoorten groeien op ongeveer 60% van de wijngaarden in Zuid-Tirol en de trend is stijgend. Bovenaan de lijst van meest verbouwde druiven staan pinot grigio, pinot blanc, chardonnay en gewürztraminer. De eerste drie soorten scoren met sappige en minerale frisheid. De aromatische en volle Gewürztraminer is een autochtone variëteit die steeds meer wijnliefhebbers weet te bekoren met zijn onmiskenbare karakter.
Andere soorten die in Zuid-Tirol verbouwd worden zijn Sylvaner, Riesling, Sauvignon, Veltliner, Müller-Thurgau en Kerner. De witte wijnen uit Zuid-Tirol overtuigen door topkwaliteit en variatie. Van aperitief tot dessert, voor elke gelegenheid en elke smaak is er een geschikte wijn.
Welke witte wijn past bij welk gerecht?
We hebben een kleine woordenlijst samengesteld met de verschillen tussen de verschillende witte wijnen uit Zuid-Tirol en welke het beste bij welk gerecht past.
- Pinot blanc past uitstekend bij lichte voorgerechten en visgerechten en is een populaire wijn voor het aperitief.
- Chardonnay wordt ook het best besteld als aperitief en is ook de juiste keuze bij voorgerechten en visgerechten.
- Pinot grigio past uitstekend bij paddenstoelgerechten, vis en zeevruchten. Pinot grigio wordt ook Grauburgunder of Ruländer genoemd.
- Gewürztraminer slaat een goed figuur in de oosterse keuken en bij paté, foie gras of schelpdieren. Hij is ook populair als dessertwijn.
- Müller-Thurgau is perfect als aperitief door zijn frisheid en smaakt ook goed bij vis.
- Sauvignon is de typische aspergewijn, maar past ook heel goed bij soepen en is populair in Zuid-Tirol bij de brunch 's ochtends.
- Sylvaner harmonieert ook met aspergegerechten, maar wordt minder gebruikt als aperitief.
- Riesling gaat het liefst samen met krabcocktails of zeevruchtenschotels en kreeft.
laden.bruneck@harpf.it
www.harpf.it