














Vers geplukt: asperges uit Zuid-Tirol
April en mei zijn hoogseizoen in de Zuid-Tiroolse aspergestreek rond Terlano en Vilpian. En niet alleen daar, want aspergeliefhebbers kunnen bijna overal in het land restaurants vinden met het juiste aanbod.
Mensen hebben vaak een slecht geweten als het om lekker eten gaat. Te veel, te weelderig, te zwaar. Asperges uit Zuid-Tirol zijn heel anders. Het heeft veel voordelen, waaronder een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor en vitamine A, B1, B2, C en E. Bovendien prikkelen ze de smaakpapillen op natuurlijke wijze en bevatten ze weinig calorieën.
Genieten zonder wroeging. Het moet gewoon echt en vers zijn. Want overzeese asperges verliezen veel smaak en voedingsstoffen tijdens het lange transport.
Zo smaken asperges het lekkerst
De volgende receptideeën zijn afkomstig van de met een Michelinster bekroonde chef-kok Norbert Niederkofler.
- Klassieke versie: asperges met Bolzano-saus:
De gekookte witte asperges worden geserveerd met de klassieke Bolzano-saus, die wordt gemaakt van fijngehakte hardgekookte eieren, azijn, olie en bieslook. Het wordt geserveerd met paasham of zalm.
- Pittige en hartige variatie: salade met asperges
De gekookte asperges worden in 3 tot 4 cm lange stukken gesneden en opgemaakt met krokant gebakken spek en geroosterde broodblokjes om een salade te maken. Een paar blaadjes veldsla passen er goed bij.
- Caloriearme versie: asperges met calamaretti ragù
Witte asperges worden gekookt in aluminiumfolie. Geserveerd met een ragù van calamaretti en verse kervel.
Foto's

In srping, excellent asparagus are growing in South Tyrol, that are then processed to fantastic dishes.
IDM Südtirol-Alto Adige/Frieder Blickle
Asparagus from Kastelbell with ham, potatoes and Bozner sauce
IDM Südtirol-Alto Adige/Frieder Blickle
A creamy asparagus soup is the ideal first course for a delicious spring menu.
Fotolia - Photocrew