Donuts uit Zuid-Tirol
Donuts uit Zuid-Tirol - flinterdun, knapperig, zoet of hartig. Een ongelooflijk lekkere lekkernij die in dit land in vele variaties verkrijgbaar is.
Krapfen verschillen niet alleen in hun vorm, die vierkant, kort, lang, rond of maanvormig kan zijn, maar ook en vooral in hun smaak. Ze kunnen gevuld zijn met jam, maanzaad, kastanjes, gedroogde peren en appels of kwark, bekend als Schötte. Het gefrituurde dessert wordt geserveerd op bijna elk Zuid-Tiroler volksfeest, op boerenmarkten, bij speciale gelegenheden of in boerderij- en wijntavernes in de Törggele-tijd. En hier volgt het heerlijke recept.
Het recept
Ingrediënten voor ongeveer 40 donuts
Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 60 ml lauwe melk
- 60 ml olie
- 60 ml lauw water
- 1 el rum
- 1 el suiker
- 2 eierdooiers
- 1 ei
- 1 snufje zout
Voor de maanzaadvulling
- 200 ml water
- 250 g suiker
- 250 g maanzaad, fijngemalen
- 1 el honing
- 1 theelepel citroenschil, geraspt
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 pkg vanillesuiker
- 1 eetlepel rum
Of, als alternatief in de herfst, een heerlijke kastanjevulling:
- 250 g kastanjes
- 250 ml melk
- 250 ml water
- 2 el suiker of honing
- wat geraspte citroenschil
- 1 snuifje kaneel
- 1 snufje kruidnagelpoeder
- 2 el rum
Je hebt ook bakvet en poedersuiker nodig.
Bereiding
Deeg:
Zeef voor het deeg de bloem in een grote kom. Doe de melk, olie, water, eidooier, ei, suiker, rum en een snufje zout in een kleine kan en meng goed. Giet vervolgens bij de gezeefde bloem en kneed tot een soepel, niet te stevig deeg. Laat dit 1-2 uur rusten of bereid het de dag van tevoren.
Maanzaadvulling:Breng
water en suiker aan de kook, voeg het maanzaad toe en laat sudderen tot het mengsel dik wordt. Breng tot slot op smaak met honing, citroenschil, kaneel, vanillesuiker en rum .
Kastanjevulling:
Kook de kastanjes met melk, water en suiker/honing tot ze zacht zijn en pureer ze met een staafmixer. Verfijn daarna met rum, een beetje geraspte citroenschil, een snufje kaneel en kruidnagelpoeder .
Rol voor de rest van de bereiding het deeg dun uit of maak het plat met een pastamachine. Smeer de kastanje- of maanzaadvulling op de helft van het deeg op regelmatige afstanden (abrikozenjam wordt ook vaak gebruikt). Leg vervolgens de andere helft van het deeg erop, druk de randen rond de vulling goed aan met je handen en rol de donuts ten slotte uit tot een rechthoekige vorm met de donutmolen.
Verhit de olie in een pan en bak de donuts aan beide kanten knapperig bruin. Laat afkoelen op keukenpapier en laat uitlekken. Bestrooi daarna met poedersuiker.