Greaschtl
Een van de meest traditionele gerechten in Zuid-Tirol: de "Greaschtl".
Greaschtl" is een eenvoudig maar smakelijk gerecht dat twee Zuid-Tiroolse ingrediënten combineert: rundvlees en aardappelen. Samen geserveerd vormen ze een heerlijke traktatie. De bereiding is vrij eenvoudig en dankzij de uitstekende grondstoffen is het recept bijna zeker een succes.
Na een dag skiën of een lange wandeling, op het terras van een berghut, is een typische Greaschtl een heel bijzondere traktatie. Het gerecht wordt meestal direct in de pan geserveerd, wat de smaakbeleving nog authentieker maakt.
Op deze manier kun ook jij thuis een heerlijke Greaschtl bereiden.
Recept:
Ingrediënten
- ½ kg gekookt rundvlees
- 4 uien
- ½ bos platte peterselie
- 600 g aardappelen
- ½ bosje marjolein
Bereiden:
Spoel de aardappelen en kook ze met schil ongeveer 20 minuten in gezouten water. Schil de resterende uien en snijd ze in blokjes. Schil de aardappelen. Laat de aardappelen volledig afkoelen en snijd ze in dunne plakjes. Snijd het gekookte vlees eerst in dunne plakjes en daarna in rechthoeken.
Verhit de olie in een grote pan en bak de aardappelschijfjes, de blokjes ui tot ze geel zijn. Voeg op het laatst het vlees toe en bak kort mee. Spoel de marjolein af en schud droog. Pluk de blaadjes eraf, hak fijn, voeg toe en breng op smaak met zout en peper. Spoel de peterselie, schud droog, hak fijn en strooi over het vlees. Serveer in de pan.
Greaschtl kan ook worden bereid met vis, geserveerd met koolsla.