Buchteln
Zacht en heerlijk! Buchteln zijn ideaal als middagsnack in een berghut of als zoet dessert.
Buchteln zijn een typisch gerecht uit de Boheemse keuken, maar hebben ook naam gemaakt in de Saksische, Zwabische, Beierse, Oostenrijkse en Zuid-Tiroler keuken.
Ze zijn te vinden in elke bakkerij en in bijna elk restaurant en berghut in Zuid-Tirol. Buchteln worden gemaakt van gistdeeg en zijn meestal gevuld met abrikozenjam. Ze worden samen in een ovenschaal in de oven gebakken en nog warm geserveerd met poedersuiker.
Ze worden ook geserveerd met een heerlijke, warme vanillesaus.
Het recept voor thuis
Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks:
- 500 g bloem
- 30 g gist
- 150 g boter
- 1 ei
- 3 dooiers
- 60 g suiker
- 1 kop melk
- zout, citroenschil
- wat rum
Bereiding:
Laat als voordeeg de gist ongeveer 15 minuten rijzen in de lauwe melk met een beetje suiker en kneed dan met boter, bloem, eieren, suiker, zout, citroenschil en rum tot het deeg loskomt van de kom.
Laat opnieuw rijzen tot het deeg ongeveer verdubbeld is in grootte. Rol uit, snijd cirkels uit, doe 1 theelepel jam op elk van de cirkels en vorm er balletjes van. Doop ze in gesmolten boter, leg ze naast elkaar in een bakblik en bak ze ongeveer 30 minuten op 160 °C.