Tirtlan met kwarkvulling
Deze landelijke specialiteit uit het Pustertal is vandaag de dag nog steeds een belangrijk onderdeel van de Zuid-Tiroler keuken.
Tirtlan zijn altijd erg populair op elk volksfeest, in cafés en op gastronomische boerderijen in Zuid-Tirol. Kwark is niet de enige vulling die wordt gebruikt. Zuurkool, aardappelpuree en spinazie zijn ook uitstekende toevoegingen.
Tip: Tirtlan worden vaak geserveerd met gerstesoep of andere soepen en worden ook geserveerd bij Törggelen.
Het recept
Ingrediënten voor ongeveer 10 stuks:
Deeg:
- 100 g roggemeel
- 150 g tarwebloem
- 1 el olie
- 1 ei
- een beetje lauwe melk
- zout
Vulling:
- 1 el boter
- 30 g ui, fijngesneden
- 250 g kwark, droog en gezeefd
- 100 g aardappelen, gekookt en gepureerd
- 1 el bieslook
- zout en peper
Bereiden:
Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed tot een glad, soepel deeg. Dek af en laat ongeveer 30 minuten Rasen.
Fruit voor de vulling de fijngesneden ui kort in de boter en laat afkoelen. Voeg vervolgens de kwark, aardappelen en bieslook toe en breng op smaak met zout en peper.
Rol vellen deeg ter grootte van een handpalm uit en verdeel de vulling in het midden, leg er nog een vel deeg op, druk de randen goed aan en maak ze plat met een deegschijf.
Bak de tirtlan in heet vet aan beide kanten tot ze lichtbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.