Schnaps uit Zuid-Tirol
Na een uitgebreid feest of een stevige "Marende", op de "Törggelen", op de zwaarbevochten top of gewoon voor een toast in gezellig gezelschap...
...niemand kan een schnaps ter ere weigeren. Vooral niet als hij uit Zuid-Tirol komt. Hier worden peren, appels, abrikozen, kersen en allerlei andere vruchten gedistilleerd en gedestilleerd tot heerlijke, hoogwaardige druppels die herhaaldelijk worden bekroond met internationale prijzen, bijvoorbeeld bij de internationale "Destillata" noble brandy awards in Wenen.
Naast typische regionale dranken zoals abrikozenbrandewijn, pruimenbrandewijn en perenbrandewijn bieden de Zuid-Tiroolse meesterstokers ook ongewone creaties zoals appel-rozijnenbrandewijn of jeneverbesbrandewijn. Verschillende grappa's - plaatselijk bekend als"Treber" - en likeuren worden ook geproduceerd in Zuid-Tirol. De distilleerderij Psenner bijvoorbeeld werd een van de grootste producenten van dit type perenbrandewijn in Europa en tegelijkertijd nummer één in Italië dankzij het originele idee van Williams met peer.
De Zuid-Tiroler Hofstokerijen staan ook voor de hoogste kwaliteit en een grote verscheidenheid aan producten. De vereniging heeft leden uit alle regio's van Zuid-Tirol. Hun ambachtelijke distillaten overtuigen door individualiteit en zuiverheid, geproduceerd in kleine distilleertoestellen.
Enkele bekende distilleerderijen in Zuid-Tirol
- Distilleerderij Ausserloretz | Lasa
- Privé distilleerderij Wezl | Rifiano
- Privé distilleerderij Unterthurner | Marlengo
- Distilleerderij St. Urban | Cornaiano
- Psenner | Tramin
- Distilleerderijen Roner | Tramin
- Distilleerderij Alfons Walcher | Frangart/Eppan
- Distilleerderij Ortles | Eppan
- Distilleerderij Zu Plun | San Valentino | Seis am Schlern
- Distilleerderij Knöspele - Martin Rastner | Brixen