Schnaps uit Zuid-Tirol
Na een uitgebreid feest of een stevige Marende, op Törggelen, op een zwaarbevochten top of gewoon als toast in goed gezelschap...
...kan niemand een schnaps ter ere weigeren. Vooral niet als hij uit Zuid-Tirol komt. Hier worden peren, appels, abrikozen, kersen en allerlei andere vruchten gedistilleerd en gedestilleerd tot heerlijke sterke dranken van hoge kwaliteit, die regelmatig worden bekroond met internationale prijzen, bijvoorbeeld bij de internationale "Destillata" brandy awards in Wenen.
Naast typische regionale gedistilleerde dranken zoals abrikozenbrandewijn, pruimenbrandewijn en perenbrandewijn bieden de Zuid-Tiroolse meesterstokers ook ongewone creaties zoals appel-rozijnenbrandewijn of jeneverbesbrandewijn. Verschillende grappa's - plaatselijk bekend als"Treber" - en likeuren worden ook geproduceerd in Zuid-Tirol. De Psenner distilleerderij bijvoorbeeld werd een van de grootste producenten van dit type perenbrandewijn in Europa en de nummer één in Italië dankzij het originele idee van Williams met peer.
De Zuid-Tiroler Hofbrennereien staan ook voor de hoogste kwaliteit en een grote verscheidenheid aan producten. De vereniging heeft leden uit alle regio's van Zuid-Tirol. Hun handgemaakte distillaten worden gekenmerkt door individualiteit en zuiverheid, geproduceerd in kleine distilleertoestellen.
Enkele bekende distilleerderijen in Zuid-Tirol
- Distilleerderij Ausserloretz | Lasa
- Privé distilleerderij Wezl | Rifiano
- Privé distilleerderij Unterthurner | Marlengo
- St. Urban distilleerderij | Cornaiano
- Psenner | Tramin
- Distilleerderijen Roner | Tramin
- Distilleerderij Alfons Walcher | Frangart/Eppan
- Distilleerderij Ortles | Eppan
- Distilleerderij Zu Plun | San Valentino/Seis am Schlern
- Distilleerderij Knöspele - Martin Rastner | Brixen
Roter Hahn: Fijne distillaten uit Zuid-Tirol
De hoogwaardige destillaten met het Red Rooster-keurmerk staan voor traditionele destillatie uit Zuid-Tirol op het hoogste niveau. Op geselecteerde boerderijen worden fijne destillaten met de hand gedestilleerd uit zongerijpt fruit zoals Williams-peren, pruimen en appels. Dankzij een voorzichtige verwerking en een lange rijpingsperiode ontwikkelen de distillaten hun volle, typische smaak.
Of het nu gaat om klassieke vruchtenbrandewijn, fruitige drafbrandewijn of aromatische kruidenlikeur - elk distillaat maakt indruk met zijn zuiverheid, karakter en regionaliteit. Wie echt wil genieten, vindt op de boerderijen van Roter Hahn gedistilleerde dranken die de smaken van de Zuid-Tiroolse natuur in hun puurste vorm weerspiegelen.
