Knapperige appels uit Zuid-Tirol
Het eten van een appel verhoogt ons humeur en geeft ons bloed zuurstof. Je voelt je meteen frisser en energieker. Als je tegenwoordig in de supermarkt naar appels zoekt, vind je veel producten van overzee, uit China en zelfs uit Nieuw-Zeeland. Geïmporteerd fruit is meestal veel goedkoper dan lokaal fruit, maar in de meeste gevallen geldt dit ook voor de kwaliteit. Ze worden immers onrijp geoogst en rijpen pas in het schip.
Zongerijpte appels uit Zuid-Tirol zijn een heel andere zaak. Omdat de transportroutes veel korter zijn, kunnen de appels in Val Venosta en Eisacktal tot op het laatste moment in hun zonnige kist blijven liggen voordat ze worden geplukt. Dat zie je meteen en dat proef je ook. De Zuid-Tiroolse fruittelers weten wat ze doen, want appelteelt is al eeuwenlang een traditie in Zuid-Tirol.
Kleurrijke Zuid-Tiroolse appelwereld
In het Alpengebied wordt tegenwoordig een grote verscheidenheid aan appelsoorten geteeld, die allemaal heel anders smaken. Het kan even duren voordat je je favoriete appel hebt gevonden. De bekendste lokale appelsoorten zijn de volgende:
- Jonagold: sappig, zoetzuur, aromatisch, roodgeel van kleur
- Idared: zoet en wrang, sappig, rood van kleur
- Golden Delicious: stevig, zoet-aromatisch, sappig, geel
- Gloster: sappig, wrang, milde smaak, donkerrood
- Fuji: knapperig, stevig, sappig, zoet, geel-rood gespikkelde smaak
- Elstar: kruidig-fruitige smaak, zoet-zuur, rood-geel
- Braueburn: stevig, knapperig, zoetzuur, sappig, roodgroen
- Roxal Gala: stevig, zoet-aromatisch, knapperig, rood
- Rubens: pittig, fris, zoetzuur
- Winesap: stevig, zoetzuur, sappig, rood-geel-groen
- Stark Delicious: knapperig, sappig, zoet, typische rassmaak, rood
- Pink Lady: zoetzuur, knapperig, aromatisch, roodgeel
- Morgenduft: stevig, zoetzuur, roodgele smaak
- Granny Smith: stevig, delicaat zuur, sappig, groen
Roter Hahn: appels uit Zuid-Tirol, rechtstreeks van de boerderij
Zuid-Tirol is het grootste aaneengesloten appelteeltgebied van Europa - en het fruit rijpt onder de beste omstandigheden op de boerderijen van Roter Hahn. Dankzij vele uren zon, frisse berglucht en zorgvuldige verzorging ontwikkelen de appels hun intense smaak en knapperige frisheid. Sappig en zoet of verfrissend zuur - elke variëteit heeft zijn eigen karakter.
Op een fruitboerderij met het Red Rooster keurmerk kunnen gasten de appelteelt van dichtbij meemaken. Van het plukken direct van de boom tot het proeven van de eigen appelsap van de boerderij of gedroogd fruit - hier proef je de kwaliteit en regionaliteit in elke hap. Een echt stukje Zuid-Tiroler natuur!
