Knapperige appels uit Zuid-Tirol
Het eten van een appel verhoogt ons humeur en voorziet ons bloed van zuurstof. Je voelt je meteen frisser en vitaler. Als je tegenwoordig in de supermarkt op zoek gaat naar appels, vind je een heleboel kleurrijke dingen van overzee, uit China en zelfs uit Nieuw-Zeeland. De geïmporteerde vruchten zijn meestal veel goedkoper dan de binnenlandse, maar in de meeste gevallen heeft dit ook te maken met de kwaliteit. Ze worden immers onrijp geoogst en rijpen pas in het schip.
Zongerijpte appels uit Zuid-Tirol zijn heel anders. Omdat de transportroutes veel korter zijn, kunnen de appels in het Val Venosta en Eisacktal tot het laatste moment in hun zonnige hut blijven, tot ze geplukt worden. Dat zie je meteen en dat proef je ook. De Zuid-Tiroolse fruittelers weten wat ze doen, want appelteelt is al eeuwenlang een traditie in Zuid-Tirol.
Kleurrijke Zuid-Tiroolse appelwereld
Tegenwoordig worden er in het Alpengebied veel verschillende soorten appels geteeld, die allemaal heel verschillend smaken. Tot je je favoriete appel vindt, kun je een hele tijd proeven. De bekendste lokale appelsoorten zijn de volgende:
- Jonagold: sappig, zoetzuur, aromatisch, roodgeel.
- Idared: zoetzuur, sappig, rood
- Golden Delicious: stevig, zoet-aromatisch, sappig, geel
- Gloster: sappig, wrang, mild aroma, donkerrood
- Fuji: knapperig, stevig, sappig, zoet, geel-rood gespikkeld
- Elstar: kruidig-fruitig aroma, zoetzuur, rood-geel
- Braueburn: stevig, knapperig, zoetzuur, sappig, roodgroen
- Roxal Gala: stevig, zoet-aromatisch, knapperig, rood
- Rubens: pittig, fris, zoetzuur
- Winesap: stevig, zoetzuur, sappig, rood-geel-groen
- Stark Delicious: knapperig, sappig, zoet, rasaroma, rood
- Pink Lady: zoetzuur, knapperig, aromatisch, roodgeel
- Morning Fragrance: stevig, zoetzuur, roodgeel
- Granny Smith: stevig, fijnzuur, sappig, groen