Zoek accommodatie & doe een vrijblijvende aanvraag

Hoe Zuid-Tirol eet

De traditionele Zuid-Tiroler keuken en vooral de ouderwetse eetgewoonten zijn niet voor calorieëntellers.

Want als je het heel serieus neemt, eet Zuid-Tirol vijf keer per dag - en niet te zuinig en niet bepaald vetarm.

Dairy plant Sterzing
Dairy plant Sterzing

Franziska is drinking milk from the dairy plant Sterzing

Latteria Vipiteno
Alpe Pragas - Jams
Alpe Pragas - Jams

Many different types of delicious jams!

Alpe Pragas
Schüttelbrot
Schüttelbrot

Schüttelbrot from South Tyrol is the best during a traditional afternoon snack.

IDM Südtirol - Damian Pertoll
Speck from South Tyrol
Speck from South Tyrol

Speck, trdaitionally served on a wooden board

IDM Südtirol - Damian Pertoll

Ontbijt

Zoals overal ter wereld beginnen Zuid-Tirolers de dag met een kop koffie, een broodje met Nutella of jam, of misschien wat muesli. Het ontbijt van onze grootouders was heel anders: Brandende soep van water, geroosterd meel en een beetje melk, vergezeld van stukjes hard brood.

Nodern

Met zo'n ontbijt is het geen wonder dat opa en oma om 9 uur 's ocht ends alweer honger hadden, ze waren immers meestal al vanaf 5 uur 's ochtends in de schuur bezig. Hoewel veel normale ontbijteters het tegenwoordig zonder "Neindern" doen (d.w.z. om 9 uur 's ochtends iets eten), is het nog steeds een traditie in sommige beroepsgroepen, vooral onder bouwvakkers die zwaar lichamelijk werk doen. Vroeger aten ze om 9 uur een Schüttelbrot met kaas, aardappelen of, in goede jaren of als het werk bijzonder zwaar was, soms spek of worst. Tegenwoordig wordt het klassieke "Speckbrot" nog steeds geserveerd bij de "Neindern", maar steeds vaker wordt er ook vers fruit geserveerd.

Bacon dumplings with soup
Bacon dumplings with soup

Dumplings can be served an many ways, with soup or salad and also as a sweet dessert. The typical South Tyrolean dish is not only offered in mountian huts, but also in restaurants and hotels.

Campomalo / pixelio.de
Speck dumplings
Speck dumplings

Traditional speciality from South Tyrol

babsi_w - Fotolia.com

Lunch

In grootmoeders tijd werden knoedels dag in dag uit als lunch geserveerd. Elke dag kookte de boerin vastenknoedels. Soms met soep, soms zonder, in slechte jaren zonder spek, in goede jaren soms met. Ze kookte ook graag Erdäpfelblattln (gebakken aardappelflapjes) met kool. Vlees werd alleen op speciale feestdagen geserveerd en worst en spek werden ook spaarzaam gebruikt. Vaak brachten de kinderen eten naar de mannen op het land. Tegenwoordig eten de mensen liever pasta in alle variaties of andere Italiaanse en internationale lekkernijen voor de lunch.

Marende

Voor de Zuid-Tirolers zijn drie maaltijden niet het einde van de dag. Want 's middags gaan ze naar de Marende. Vroeger bestond die uit spek, als dat er was, kaas en brood en een glas wijn. Tegenwoordig worden spek en kaas alleen nog als Marende geserveerd als je op reis bent in de Zuid-Tiroolse bergen; anders schep je meestal een yoghurtje op of eet je een banaan.

Tirtlan
Tirtlan

A famers' delicacy from Pustertal

Kompatscherhof
Tirtlan
Tirtlan

A famers' delicacy from Pustertal

Internet Consulting - Jochen Hinteregger
Tirtlan
Tirtlan

A famers' delicacy from Pustertal

Hotel Schwarzenstein - Michael Zimmerhofer

Diner

s Avonds eten wij Zuid-Tirolers erg vroeg in vergelijking met de rest van Italië. Namelijk rond 7 uur 's avonds. In hun kindertijd aten onze grootouders weer knoedels, soms in een "plentener" variant (met boekweitmeel) en als het bakdag was, aten we donuts met jam of tirtlan. Tegenwoordig gaan we vaak pizza eten, velen eten een lichte salade en sommigen een warme soep of pasta.

Veel Zuid-Tirolers hebben dus nog steeds vier of vijf maaltijden per dag nodig, ook al zijn de ingrediënten veranderd. Wat in grootmoeders tijd werd geserveerd, kun je vandaag proeven op verschillende specialiteitenweken, in landelijke herbergen of op boerderijen. Eet smakelijk!

Foto's

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn

At the inns, restaurants and mountain huts in Partschins and environs, you can enjoy typical South Tyrolean dishes and traditional desserts.

Helmuth Rier - TV Partschins
Greaschtl
Greaschtl

The Greaschtl, a typical South Tyrolean dish, is prepared of beef and potatoes and can best be enjoy directly from the pan.

IDM Alto Adige/Stefano Scatà
Strauben
Strauben

Strauben are a typical dessert from South Tyrol that is prepared of a dough made of eggs and milk. It is fried in oil and served with cranberry jam.

IDM Alto Adige/Frieder Blickle
Culinary pleasures in Partschins
Culinary pleasures in Partschins

In Partschins, Rabland and Töll, lovers of the typical South Tyrolean cuisine will feel like in paradise.

Helmuth Rier - TV Partschins

Eten & drinken

Geselecteerde accommodatie in South Tyrol

Lake Spa Hotel SEELEITEN - Kaltern an der Weinstraße in Southern South Tyrol
Top Hotel

Lake Spa Hotel SEELEITEN

Kaltern an der Weinstraße in Southern South Tyrol
5 Uitstekend

A place to dive into. To blossom. Right in the middle of the sweet south. Between vineyards and the lake. Nature. Experiences. Spa. Gourmet. Lake Lifestyle

van 182 € per dag
AMONTI & LUNARIS Wellnessresort - Steinhaus in Tauferer Ahrntal
Sustainability SVG
Top Hotel

AMONTI & LUNARIS Wellnessresort

Steinhaus in Tauferer Ahrntal
4,7 Uitstekend

Your NEW AMONTI & LUNARIS WELLNESSRESORT in the Aurina valley with 6.000m² spa area and large Sky Garden.

van 203 € per dag
Hotel Alpen Tesitin Panorama Wellness Resort - Welsberg-Taisten at Mt. Kronplatz
Top Hotel

Hotel Alpen Tesitin Panorama Wellness Resort

Welsberg-Taisten at Mt. Kronplatz
4,9 Uitstekend

South Tyrolean friendliness, modern feel-good ambience, magnificent view of the Dolomites, outdoor sun infinity pool with wow effect and 180° dream panorama.

van 199 € per dag
Hotel Avidea - Algund in Meran and environs

Hotel Avidea

Algund in Meran and environs
4,8 Uitstekend

Newly designed nature suites, Luxury All Inclusive, adults only from 14 years & much more!

van 225 € per dag
Service