Tips voor gedrag
Fronsjes, grimlachjes, lachbuien: de weg van goedbedoelde aanpassing aan de Zuid-Tiroolse cultuur en manier van spreken naar het stoppen van je voet in je mond is niet ver.
Vakantiegangers hebben het niet altijd gemakkelijk. Lees hier bijvoorbeeld hoe je jezelf niet voor schut zet in een restaurant. Zuid-Tirol fascineert gasten van over de hele wereld niet alleen vanwege de natuur en het uitgebreide vrijetijdsaanbod, maar vooral vanwege de geslaagde mix van Italiaanse lichtheid en Oostenrijkse warmte. Hier zijn een paar tips.
Ciao of Griaßdi
In Innsbruck in Tirol begroeten mensen elkaar met Hi en Ciao. Als je dit in Zuid-Tirol doet, word je begroet met een wrange blik en een onbegrijpend hoofdschudden. Hier zijn het Hoi, Hoila en Griaßdi om je welkom te heten en Servus, Pfiati en Tschüss om vriendelijk afscheid te nemen.
Cappuccino na de maaltijd
Net als een latte macchiato wordt een schuimkoffie niet laat op de avond of na de maaltijd gedronken. Een espresso of café macchiato is absoluut voldoende voor de spijsvertering, al het andere vervangt een maaltijd.
Innichen of Innichen
Zoals je al snel zult ontdekken nadat je de Brennerpas bent overgestoken, zijn de plaatsnaamborden in Zuid-Tirol tweetalig - Zuid-Tirol maakt immers sinds 1919 deel uit van Italië. Spreek bij navraag echter niet over Bressanone of Chiusa, maar noem de steden bij hun Duitse namen: Brixen en Klausen. De Zuid-Tirolers zullen dit waarderen en je zult niet als groentje worden bestempeld.
Op de bergweide ben je er niet
Wees niet verbaasd als je boven de boomgrens categorisch wordt aangesproken als "Du". Boven is iedereen een vriend, of in ieder geval een bergvriend, en ingewikkelde vormen van beleefdheid zijn hier net zo misplaatst als restjes proviand en afval, die helaas veel te veel wandelaars gewoon laten rondslingeren.
Spaghetti op de juiste manier eten
Spaghetti elegant oprollen is een kunst op zich die veel Zuid-Tirolers nog lang niet onder de knie hebben. Maar in plaats van de lange noedels met een mes te lijf te gaan, kun je je beter - als het even kan - laten helpen door een lepel. Dan valt het niet zo op dat je geen Zuid-Tiroler of Italiaan bent!
Niet stressen tijdens het eten
Zuid-Tirolers zijn gezellige mensen. Hetzelfde geldt voor eten. Dus als het wat langzamer gaat in het restaurant, je tafel niet meteen vrij is en het eten niet meteen geserveerd wordt, moet je het rustig aan doen. De obers willen je tenslotte niet irriteren.