Preisguffen in Niederdorf
Om 10 uur 's ochtends, na de paasmis, komt heel Niederdorf samen op de "Von Kurz Platz" in het dorpscentrum om het hardste paasei van het jaar te bepalen.
Guffen is een heel oud paasgebruik: elke deelnemer komt met een gekookt ei dat op Witte Donderdag is geverfd. Twee van jullie vormen een team en proberen het ei van de tegenstander te breken door eerst spijkers tegen elkaar te slaan en daarna de ronde zijkanten van het ei. Het is winnaar tegen winnaar en wiens ei aan het einde nog heel is, is de winnaar van de prijs guffaw.
Eigenlijk is een ei iets oneindig delicaats en vol kracht en mysterie. In veel culturen belichaamt het het geheim van het leven, de fascinatie van de kosmos. In Zuid-Tirol hebben eieren altijd een belangrijke rol gespeeld met Pasen en na de lange weken van vasten. Ze dienden als voedsel, maar tegelijkertijd ook als symbool van leven, zuiverheid, vruchtbaarheid, als betaling in natura voor schulden en tijd en opnieuw ook als een klein, artistiek versierd, liefdevol geschenk.
De gewoonte van het prijsgeven zelf is vandaag de dag slechts een symbolische aangelegenheid, maar tegelijkertijd is het ook een levende getuigenis van de gehechtheid van mensen aan traditie. Naast de paaseieren maakt natuurlijk ook de paashaas zijn opwachting op dit feest en wacht na de paasdienst op de kinderen die verstopt zitten in de tuin.