Gewürztraminer
Langs de wijnroute in het zuiden van Zuid-Tirol zou Gewürztraminer, dat vanwege zijn roodachtige druiven ook wel Roter Traminer wordt genoemd, al in de 11e eeuw wijdverspreid zijn.
In de tussentijd enigszins vergeten, is het tegenwoordig weer een van de populairste witte wijnen in Zuid-Tirol en in heel Italië. Niet voor niets winnen de DOC Gewürztraminer wijnen herhaaldelijk internationale prijzen.
Gewürztraminer verbouwen
Deze witte wijnvariëteit wordt tegenwoordig in tal van landen verbouwd, van Australië tot de VS - en op een bepaalde manier heeft dit ook het gelijknamige dorp Tramin wereldberoemd gemaakt. De teelt van Gewürztraminer-druiven is echter niet bepaald eenvoudig. De wijnstokken zijn vrij veeleisend en geven de voorkeur aan warme, leemachtige maar niet te droge bodems, een aangename helling en een mild mediterraan klimaat.
In Zuid-Tirol beslaat Gewürztraminer momenteel een gebied van ongeveer 574 ha. De wijnstokken staan niet alleen in Tramin, maar ook in andere delen van het Unterland, in het Eisacktal, in de Val Venosta en rond Merano.
Goudkleurig en kruidig
Kenners waarderen Gewürztraminer als een zure, eerder droge, maar aromatische en - zoals de naam doet vermoeden - erg kruidige witte wijn. Zijn aroma doet soms denken aan rozenblaadjes, kruidnagel, marsepein, sinaasappelen, kaneel of lychees en het kleurenspectrum varieert van licht tot strogeel.
Sommigen beweren dat deze intense wijn het beste past bij Aziatisch geïnspireerde gerechten. In feite is hij net zo geschikt als fris aperitief of dessertwijn en past hij goed bij kruidige voorgerechten, vis, schelp- en schaaldieren. Juist omdat hij heel aangenaam is om te drinken - bij een ideale temperatuur van 10° C tot 12° C - moet worden opgemerkt dat hij een relatief hoog alcoholgehalte heeft, tot 14%.
Trouwens: in Tramin zijn er altijd festivals en evenementen die draaien om de lokale witte wijn!