Roland Trettl
De keukenglobetrotter! Sinds zijn rol als chef-kok van "Ikarus" in het legendarische Hangar-7 is de Zuid-Tiroler Roland Trettl een begrip voor elke fijnproever.
Want in de tempel van plezier op de luchthaven van Salzburg implementeerde hij een innovatief restaurantconcept dat zelfs veeleisende fijnproevers keer op keer verraste. Hiervoor spoorde Trettl beroemde chef-koks van over de hele wereld op, leerde hun speciale keuken kennen en nodigde hen telkens voor vier weken uit. Het is duidelijk dat de culinaire creaties in de "Ikarus" elke maand compleet anders zijn. Toch is Trettl erin geslaagd om de rode draad te behouden - en er meer dan één prijs voor te winnen.
Van Zuid-Tirol naar de keukens van de wereld
Wat ons Zuid-Tirolers bijzonder trots maakt, is het feit dat de sterrenkok van vandaag een kind van ons vaderland is. Roland Trettl, geboren op 3 juli 1971 in Bolzano, stond eerst op het ijs als hockeyer, aan de rand van het zwembad als badmeester en achter de mengtafel als DJ voordat hij besloot chef-kok te worden. Nadat hij de eerste ervaringen had opgedaan in het hotelbedrijf van zijn ouders, voltooide hij zijn leertijd als chef-kok in het "Parkhotel Holzner" in Soprabolzano en in het restaurant "Amadé" in Bolzano.
Daarna verliet hij Zuid-Tirol en - met een ongebruikelijke sollicitatiebrief op een houten plank - stelde hij zich nieuwsgierig voor aan Eckart Witzigmann, de wereldberoemde kookgoeroe uit Duitsland. En inderdaad: de chef van de eeuw nam hem aan. Trettl verdiende zijn sporen in de "Aubergine" en de "Tantris" in München, in "Ca's Puers" op Mallorca en in het "Marine Terrace" in Tokio. Al snel werd hij beschouwd als de rechterhand van de grote chef Witzigmann - en in 1999 kreeg hij ook zijn eerste Michelinster in Spanje.
Chef-kok met duizend talenten
Na verschillende uitstapjes naar internationale keukens en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, belandde Trettl in 2003 bij de"Ikarus". Onder het beschermheerschap van Witzigmann was dit restaurant al enige tijd bezig met het realiseren van een uniek concept voor gastkoks. Trettl zette dit idee meer dan 10 jaar voort als chef-kok met meer dan 100 gastchefs van over de hele wereld - en meer dan met succes.
Uiteindelijk sloeg de gevierde kookster in 2013 een nieuwe weg in, verliet Hangar-7 en begeeft zich sindsdien op vele andere gebieden, waarbij koken soms meer, soms minder op de voorgrond staat. De veelzijdige chef-kok, die in Bad Reichenhall woont met zijn vrouw Daniela en zoon Diego, schrijft (kook)boeken, ontwerpt keukens, maakt kantinemenu's tussendoor en toont zijn vaardigheden als timmerman, kleermaker en kaasmaker.
En niet te vergeten Trettls kwaliteiten als tv- en showpresentator, die hij al meerdere keren heeft laten zien aan de zijde van de Duitse chef-kok Tim Mälzer: als jurylid in het kookprogramma "The Taste", als coach in de "Caravan of Chefs" of in de kookbattle "Kitchen Impossible" - met hun combinatie van culinaire kunsten en entertainment inspireren de kookprofessionals een breed tv-publiek. Trettl is ook al enkele jaren de presentator van de datingshow "First Dates". We zijn benieuwd wat er nog gaat komen.
Meer informatie:
www.roland-trettl.com